“Megérintettük a világűrt...”

Sikeres magaslégköri ballonkísérlet 2011. október 31-én

November 14: új képekkelA ballon útjának első métereit teszi meg.


Merre jár a ballon? Vizuális nyomonkövetés Hegedüs Tibor részéről.


A ballon útvonala a rádiómérések alapján.


Az épülő Hegyhátsáli Csillagvizsgáló - az első képek egyike a ballonról.


Egyre magasabban - vasi-zalai táj.


Még magasabban - vasi-zalai táj.


Még mindig alacsonyan sodródva, de szép lassan emelkedünk...


Már a felhok felett


Itt már nagyon ritka a légkör. Bár egy megfagyott páradarab kitakarja a látómező egy részét, de a kép bal oldalán jól látszik a világűr sötétje, a sűrűbb levegőrétegek kezdete, és a kék légkör.


A maga nemében egyedülálló felvétel: a Hold 25 km magasról.


A Keszthelyi-öböl kb. 27 km magasról.


A leesés előtti pillanatokban a Balaton partja... (A csapattagok, illetve a szonda felvételei.)

2011. november 14-én feltöltött képek:


Indítás Hegyhátsálról.


Indítás Hegyhátsálról.


A nyíl a szonda helyét mutatja a Balatonban a megtalálása utáni pillanatokban.


A páracseppet nem számítva, a Föld görbülete mellett az is látszik, hogy a magaslégkör ritkasága miatt már fekete az ég, nem kék.


Megtalálod a Holdat a képen? (Nagyíts bele.)


A képen Ausztria egy részlete.


A képen a Fertő-tó környéke.


Körmend környéke.Egyedülálló tudományos kísérletre került sor idén október 31-én a nyugati végeken: elso ízben sikerült Magyarországról felbocsátott szondával elérni a világur alsó határait jelento magasságot.

A Zala megyei Vega Csillagászati Egyesület egy kutatóballont küldött a földi magaslégkörbe. Az Astrotech KKT felbecsülhetetlen értéku támogatásával, 2011. október 31-én, 11 óra 58 perckor a Hegyháti Csillagvizsgálóból (Hegyhátsál, Vas megye) felbocsátásra került hidrogénnel töltött ballonunk, amely hozzávetoleg 27 km-es magasságot ért el 13:20 tájban, és végül Balatonberénynél, kb. 150 méterre a parttól landolt a Balatonban 14:13-kor. A kereso csapat a szondát kalandos körülmények között találta meg, és a Horváth Tibor vezette keszthelyi vízimento szolgálat segítségével gyujtötte be este 8 óra körül. (Minden idopont téli idoszámítás szerinti.) A késobbi, részletesebb adatelemzések kimutathatják, hogy esetleg eltéro, akár nagyobb magasságot is elért a ballon.

Sodródása közben a muszeregysége folyamatosan gyujtötte a pozícióadatokat, és felvételeket készített a világurrol és a földfelszínrol. Ilyen ballonokkal Európából tudomásunk szerint még nem értek el ekkora magasságot. ELF és VLF rádióhullámokat is vizsgáltuk. Ezek nagyrészt természetes eredetu jelek, melyeket ebbol a magasságból ismereteink szerint még nem észleltek ballonokkal. Technikai és repülési szempontból ez a magasság már a közeli világur határa, amelyet Magyarország területérol indított eszközzel eloször sikerült elérni. A ballon kb. 1,4 kg-nyi méromuszert vitt magával. A szerkezet sodródásából a magaslégköri szelek sebességét és irányát mérhettük meg, amelyekrol ebbol a magasságból viszonylag kevés mérési eredmény áll rendelkezésre. Ezek a szelek befolyásolják például azt, hogy egy kisebb meteorit pontosan hol ér talajt: a meteoritok felkutatását tehát felgyorsíthatjuk a mérési eredmények ismeretében. Kb. 800 felvételt készítettünk repülés közben a Földrol és a világurrol. E felvételek érdekessége, hogy kb. 25 km magasságból a Holdat is sikerült lefényképezni. Ilyen magasságból, Európából még nem készítettek felvételt égi kíséronkrol. A további felvételeken Vas és Zala megye települései, tájai látszanak, illetve a Keszthelyi-öböl, a Balaton és a Bakony, valamint Európa közeli hegyei is felismerhetok. A közeli világur alsó határán végrehajtott kísérleteket tagtársaink, barátaink, a VCSE és az Astrotech KKT szponzorálta.

A kísérletet - mely céljait tekintve Európában is egyedülálló - a Vega Csillagászati Egyesület elnöksége az egyetemi hallgató tagjaiból álló munkacsoportjára bízta, amelyben Hegyi Norbert (projektvezeto, VCSE tag, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány tagja, a gyori SZE MTK hallgatója), Komáromy Balázs Péter (az SZE MTK hallgatója), valamint az ELTE TTK hallgatói (Nehéz Dóra csillagász-meteorológus és Gyorffy Ákos csillagász, VCSE elnökségi tag) vállaltak szerepet. A kutatócsapat munkáját Dr. Csizmadia Szilárd (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Berlin, valamint VCSE elnök) koordinálta. A rendkívüli fontosságú rádióamator munkákat Benko Imre (VCSE tag) tagtársunk végezte. A felbocsátáskori teendoket és a visszaérkezett szonda felkutatását Dr. Hegedüs Tibor (Bajai Csillagvizsgáló, igazgató), Csák Balázs (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, Szombathely) és Hegyi Norbert (projektvezeto) végezte. A ballon elkészítésében és felbocsátásában segítettek: Mucs Béla, Hosszú József, Ferenczi Róbert, Steinerné Lénárt Judit, Szabatin Zoltán, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány (Horváth Tibor és Tuboly Vince), és még sokan mások. Az adatelemzést, amely akár hetekig is eltarthat, a fenti csapat végzi. Az elektronikai munkákban Székely Gábor villamosmérnök segített. Köszönetet mondunk Hadnagy Andrásnak és Haholt Zoltánnénak is. A projekt költségvetése kb. 200 000.- Ft volt.

Külön megköszönjük a Keszthelyi Vízimentok Egyesület önzetlen segítségét, melyet a muszeregység felkutatásakor nyújtottak!

Kapcsolatok: Dr. Csizmadia Szilárd egyesületi elnök (vcse@vcse.hu), illetve Hegyi Norbert projektvezeto (30-4776763, hegyin@gmail.com).

A közeli világur wikipédia definíciója: Near space is the region of Earth's atmosphere that lies between 65,000 and 325,000–350,000 feet (20 to 100 km) above sea level, encompassing the stratosphere, mesosphere, and thermosphere. A more understandable definition would be above where a commercial airliner flies but below the realm of an orbiting satellite.

Egy hivatalos, szakmai definició a www.hobbyspace.com/NearSpace/index.html weblapról:

The realm of Near Space officially lies between 75,000 feet (~23km) and and 62.5 miles (100km) according to the International Aeronautical Federation (FAI).

További érdekes weblapok: http://www.hobbyspace.com/NearSpace/index.html
gajitz.com/diy-student-project-weather-balloon-makes-it-to-space/
www.huliq.com/4299/78634/kids-capture-space-photos-homemade-weather-balloon
www.lprs.co.uk/lprs-antenna-used-for-receiving-signals-from-spacebits-near-space-balloon-flight.html
Fentiek alapján kísérleti eredményünket a közeli világurben végrehajtott kísérletnek, és így hazai urcsillagászati eredménynek tekintjük.Megjelent a VEGA 88. (2011/1) száma! A tartalomból:
tuzgömb-megfigyelések; mély-ég szuro próba; aszterizmusok; egyesületi hírek

A legutóbbival együtt az újabb számok is letölthetok az alábbi linkekrol:

VEGA 85. VEGA 86. VEGA 87. VEGA 88.

Kellemes olvasgatást!