[VCSE-LevLista] Fényes üstökös

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Dec. 12., H, 16:16:28 CET


Szervusztok!

Terry Lovejoy egy  ausztrál amatőrcsillagász, aki már több üstököst is felfedezett. Legutóbbi felfedezése a C/2011 W3 (Lovejoy) üstökös, amely kb. 320 év alatt kerüli meg a Napot, de még az üstökösöknél általában megszokott elnyúlt pályánál is elnyúltabbon: excentricitása ugyanis 0.99988....

Emiatt a pálya legtávolabbi pontjja még a Plutonál is messzebb húzódik a Naptól. A pálya legközelebbi pontja viszont a Nap centrumától csak 821 000 km-re van. A Nap rádiusza 695 000 km - vagyis az üstökös a Nap légkörében, 126 000 km-rel a Nap felszíne felett fog elhaladni!! A Föld-Hold távolság átlagosan 356 000 km, tehát az üstökös közelebb lesz a Naphoz napközelsége idején, mint a Hold a Földhöz szokott lenni általában.

Az ilyen üstökösöket napsúroló-üstökösöknek nevezzük, és sokat ismerünk belőle. Kreutz 19. századi csillagász szerint egy nagyobb égitest szétszakadt darabjai, és valószínűleg igaza is van.

A mostani napsúróló üstökös érdekessége, hogy minden idők legfényesebb üstököse lehet, mert van rá reális esély, hogy eléri a -15 magnitúdós fényességet (a telehold fényessége csak -13 magnitúdó). Ez azonban lehet, hogy emberi szem által megfigyelhetetlen lesz, mert annyira közel fog látszani a Lovejoy-üstökös a Naphoz, hogy a Nap -27 magnitúdós fényességű ragyogása még ezt a hatalmas üstökösfényességet is elhomályosítja. Persze, ha valaki képes a Napot kitakarni, akkor esetleg láthatja... De a Napba soha nem szabad megfelelő szűrő, fényességcsökkentés nélkül belenézni!

Valószínűleg inkább csak a SOHO napkutató űrszonda felvételein látszik majd az üstökös, mert azon van olyan megfigyelési mód, hogy a Napot kitakarják. Érdekes kérdés, vajon a december 16-i napközelségét egyáltalán túléli-e az üstökös, és utána észlelhető-e még???

Az üstökös pályája és jónéhány adata itt tekinthető meg:

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=C%2F2011%20W3;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb

A SOHO megfelelő képei itt érhetők el:

http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/c2/512/

A legutolsó képen (2011. dec. 12., 15:48 KözEI (Közép-Európai idő)) még nem látszott az üstökös.

Érdemes néha-néha ránézni, egy űrtávcsövet hazsnálva megfigyeléséhez...

Üdv, és kellemes izgalmakat:
Szilárd


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111212/6ee2736d/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról