[VCSE-LevLista] Quadrantidák

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Jan. 3., K, 10:37:22 CET


Szervusztok!

Az év legnagyobb aktivitász produkáló meteorraja a Quadrantidák - már ha éppen látszik a maximuma. Először is a januári borongós időjárások szokták lehetetlenné tenni megfigyelését, de idén talán ez nem lesz probléma. Viszont a maximum a felszálló ággal (=aktivitás növekedése) és a leszálló ággal (=az aktivitás csükkenése a maximum után) is csak jó, ha négy órát tart. Még egy szobaablakból is érdemes lenne azonban nézni őket, mert akár 200 db/óra nagyságó ZHR-t is elérhetnek, sok tűzgömbbel a maximum körüli 1-2 órában.

A következő QUA-maximumot 2012. január 4-én reggel 7:20 UT-re, azaz magyra idő szerint 8:20 órára jelzik előre. Ekkor bizony nálunk már nappal van. Mégis javasolható, hogy keljünk fel a most következő éjszaka hajlani négykor vagy fél ötkor, és az éjszaka utolsó órájában vagy perceiben nézzünk ki az ablakon, erkélyen meteorok után! A radiáns keletre, az Ökörhajcsár csillagkép északi részén lesz. A rajtagok nagyon gyorsak!

Egész éjszaka QUA-meteorok után észlelni gyakorlatilag értelmetlen. Éjfél előtt még zavar a Hold, de ráadásul még a radiáns sem kel fel. Természetesen minden időpontban érdemes meteorokra vadászni, mert bármikor feltűnhet egy szép, nagy tűzgömb, de aki kifejezetten a QUA-meteorokra kíváncsi, annak elég négy óra után elkezdenie a megfigyelést. )Aki a felszálló ágra is kíváncsi, akár kettőtől vagy háromtól is észlelhet. természetesen előfordulhat, hogy a maximum perceinek előrejelzése rossz, és ekkor több órával előbb vagy később is lehet a maximum. A meteorok már csak ilyenek...)

Aki észlelt, kérem, küldjön egy rövid értesítést ide, akár negatív, akár pozitívak az élményei!

Derült eget és jó megfigyeléseket kívánok!

Üdvözletel,
Szilárd


További információk a(z) Lista levelezőlistáról