[VCSE-LevLista] Hold-Vénusz együttállás ma este

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Jan. 26., Cs, 07:11:32 CET


Kedves Barátaim!

Szeretném felhívni a figyelmeteket a ma esti Hold-Vénusz együttállásra. Este a Hold és a Vénusz kevesebb, mint hét fok távolságban áll együtt este fél nyolckor. Valójában már a Nap lenyugta után fél órával kiválóan látszik a délnyugati égen középmagasan a Hold, és nem messze tőle a ragyogó Vénusz. Mivel közel vannak egymáshoz, érdemes ezt a nagyon szép látványt szabad szemmel megnézni. Binokulárral rendelkezők akár egy látómezőben is láthatják a Holdat és a Vénuszt. A látványt könnyű és érdemes fotózni. Ilyen szép együttállásra ritkán kerül sor - bízzunk, hogy kitart az ég! A látvány elég jó ahhoz, hogy ha jó fele nézz az ablak, akkor a hideg idő miatt akár az ablakból nézzétek meg.

Mivel sokan ilyentájt, a koraesti sötétedéskor mennek haza, akár munkából hazafelé menet is megnézhető az együttállás. A Vénusz rendkívül fényes, -4 mg-nél is fényesebb, ragyog az égen.

A látványosságot a déli égen látszó Jupiter egészíti ki, amely a Hold és a Vénusz után a harmadik legfényesebb égitest az égen mostanság. Délkeletre az Orion kelése teszi izgalmasabbá az eget.

30-án este pedig egy még szorosabb Hold-Jupiter együttállást lehet látni, a Hold akkor már majdnem első negyedben lesz (az együttállás 4,5 fokos kölcsönös távolságban következik be, első negyed pedig 31-én hajnalban 05:09-kor áll be).

Sok derültet, kellemes szabadszemes megfigyelést kívánok!

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120126/df496aa7/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról