[VCSE-LevLista] Holdfogyatkozás megfigyelése

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Ápr. 26., P, 12:39:31 CEST


Kedves Áos és Zsófi!

A jelenséget Hold-illuziónak hívják, régről ismert, és erről a pszichológiai effektusról nagyon jó, részletes cikket írt Vízi Zsuzsanna csillagász a Csillagászati Évkönyvek egyik régebbi kötetében (könyvtárakban megvan, de lehet, a napokban beszkennelem, mert sokszor előjön a téma):

VÍZI Zsuzsanna: A Hold-illúzió. In: Csillagászati évkönyv az 1978. évre. Szerk.: TIT Csillagászati és Űrkutatási Szakosztályainak Országos Választmánya. Budapest, 1977. Gondolat Kiadó, Pécsi Szikra Nyomda. pp. 267-277.

A magyar nyelvű wikipédia nem tud erről a szakcikkről a Hold-illuzióról írt szócikkében (honnan is tudhatna, hiszen csak lefordította az angol szócikket, de nem járt utána):

http://hu.wikipedia.org/wiki/Holdill%C3%BAzi%C3%B3

Amennyire én ismerem a vonatkozó szakirodalmat, a jelenség az emberi érzékelés tárgyköréhez tartozik, és nem csillagászati jellegű: az ég tetejét közelebb érezzük magunkhoz, mint a horizontot, és az agyunk ezt korrigálja a méretérzékelés megváltoztatásával. A horizont közelében mindent nagyobbnak látunk, mint a zenitben.  Talán a fejünk elforgatása miatti érzékelési változások is számítanak. Ennek az árzékcsalódásnak semmi köze ahhoz, hogy a Hold látszó átmérője valóban ingadozik a holdhónap alatt, mert a Hold földtávolsága változik. Pár óra leforgása alatt, amíg a Hold eljut a horizontról a delelésig, a Hold-Föld távolság lényegesen nem változik.

Vagyis valóban az agyunkban létrejövő érzékcsalódásról van szó, ezt meg tudom erősíteni. Hogy pontosan hogyan és miért jön létre, miért csapja be a szemet a zenit közelebbinek érzése, az élő kutatási téma. De mint a fenti linkekből is látható, van neki szakirodalma.

üdv,
Szilárd


________________________________
Von: lista-bounces at vcse.hu [lista-bounces at vcse.hu]" im Auftrag von "TűzgömbLány* [tuzgomb at gmail.com]
Gesendet: Freitag, 26. April 2013 12:13
An: Csizmadia Ákos
Cc: lista at vcse.hu
Betreff: Re: [VCSE-LevLista] Holdfogyatkozás megfigyelése

Sziasztok!
apró megjegyzés.. Vizuális oldalról annyit tennék hozzá a témához, hogy a látás útján érzékelt vizuális élményeket az agy dolgozza fel objektíven, illetve szubjektíven. Ezt előzetes ismeretek és tapasztalatok alapján teszi egyre hatékonyabban az információ feldolgozása során. Míg horizontközelben sokkal közelebb tartózkodnak a Holdhoz olyan tereptárgyak, mint például házak, épületek, míg magasabban az égen csupán apró dolgok: csillagok, repülők, így a Hold mérete holdkelte környékén mutatkozik meg szokatlan környezetben, épületekhez hatalmasítva méretét. A meleg szín (vörös-narancs-sárga) valóban telít, "nagyít", mint a fehér, fakó vagy szürke... míg a sötétebb, fakóbb, hideg színek "elnyelik a fényt, addig a meleg, világosabb színek sugároznak és "vizuális auraként" növelik a látott összhatást :) persze a valóság egészen más, hiszen a Hold nem a szemünk előtt megy össze az este folyamán... Másik apróság még a sűrű légkör törései, de ez önmagában nem okozhat akkora torzítást..

2013. április 26. 11:58 Csizmadia Ákos írta, <akos at math.bme.hu<mailto:akos at math.bme.hu>>:
Sziasztok!

A holdfogyatkozás helyett egy másik tegnapi Hold-megfigyelést szeretnék megosztani.
A téma a tavaly májusi "szuperhold"-téma folytatása: azaz, valós jelenségről van-e szó, hogy bizonyos körülmények között a Hold a szokottnál feltűnően nagyobbnak látszik?

Előzmények (Szuperhold mint asztrológiai fogalom kapcsán" tárggyal:

http://vcse.hu/pipermail/lista/2012-May/subject.html

Tegnapi megfigyelések:

1. Budapesten, Budáról Pest felé (keletre) tartva a Margit-hídon, 20:02-kor (emberi időszámítás szerint) a kelő, horizontközeli, narancssárgás Telehold hatalmasnak látszódott. Úgy fogalmazódott meg bennem - elég esetlenül - , hogy másfélszer nagyobbnak, mint szokott.

2. Otthon, Gödön a már normális Hold-színű Hold, 21 óra körül, kb. 15-20 fok magasságban (elég nehezen tudtam becsülni) már nem volt szokatlanul más, nagyobb, mint egyébként.

A tavaly májusban felvetett szempontokat felsorolva:

- A jelenség alapesete, a Telehold, fennállt.
- A Hold földközelsége fennállt. (Szilárd tájékoztatása szerint 365 ezer km - ápr. 27-én, holnap lesz perigeumban)
- Horizontközeliség fennállt.

Ám amint ez az utolsó jelenség megszűnt, a Hold magasabbra emelkedett, a varázs elmúlt. Egyéb különbség még, hogy a Hold alacsonyabban tompa fényű, nem vakító. Azaz a nagyon nagy Hold érzeténél bizonyosan a fő ok - ahogy azt már a Hold-illúzió jelensége kapcsán rég kimutatták - a horizontközeliség - és talán szerepe lehet még a színérzékelés mikéntjének is?

A jelenség másodlagos okaként, korábbi tapasztalatok alapján, a földközelséget is felsorolnám.

Üdvözlettel:
Ákos




2013.04.25. 22<tel:2013.04.25.%2022>:39 keltezéssel, szilard.csizmadia at dlr.de<mailto:szilard.csizmadia at dlr.de> írta:
Szervusztok!

Remélem, hogy jobban járt az időjárással az, aki megpróbálkozott a holdfogyatkozás megfigyelésével. Nálam Berlinben ugyanis beborult, éppen a fogyatkozás kezdetekor. Várom a Ti beszámolóitokat!

Műszer: 127/1500 MC, 53x-os nagyítással, illetve a kereső.
Hely: Berlin.
Légkör: 9-es nyugodtság, az átlátszóság kezdetben jó a Hold irányában.

21:43 NYISZ: a keresőben jól látszik a félárnyék, határozottan észrevehető. Mintegy 25-30%-kal halványabb a Hold keleti oldala. Nyugat felé sok cirruszfelhő látszik.

21:45 NYISZ: A nagy távcsőben 53x-ossal a félárnyék széle nagyon elmosódott, szinte folyamatosan változik a Hold fényessége a fényes területtől a legsötétebbig. Behorpadás természetesen még nincs, de a Hold keleti oldala könnyen érzékelhetően sötétebb árnyalatú a félárnyék miatt.

21:48 NYISZ: szabad szemmel az érzékelhető, hogy az erős félárnyék "benyomja", "behorpasztja" a Holdat kicsit, nem kör alakú többé. A keresőben szintén ez a látvány, de a nagytávcsőben nincs ennek jele.

21:50 NYISZ: A nagytávcsőben: a félárnyék sötétebb árnyalatú része a Hold szélétől majdnem a Plato kráterig ér, a Mare Frigoris éppen látszik még. Sajnos, vonuló felhőfoszlányok kerültek a Hold elé.

21:55 NYISZ: Pont ott a legerősebb a felhőzet, ahol a belépésnek kellene lennie. Érdekes módon a Hold fényesebb oldala jól látszik...

21:58 NYISZ: már csak a zenitben derült. Mindenütt másutt felhők, a Hold fénye még átszűrődik a felhőzeten.

22:02: Teljesen beborult az ég, magából a részleges fogyatkozásból már semmit nem láttam...

Üdv,
Szilárd



_______________________________________________
VCSE-Levlista
Vega Csillagászati Egyesület
URL: http://www.vcse.hu
E-mail: vcse at vcse.hu<mailto:vcse at vcse.hu>
Levelezolista: lista at vcse.hu<mailto:lista at vcse.hu>


_______________________________________________
VCSE-Levlista
Vega Csillagászati Egyesület
URL: http://www.vcse.hu
E-mail: vcse at vcse.hu<mailto:vcse at vcse.hu>
Levelezolista: lista at vcse.hu<mailto:lista at vcse.hu>



--
Tűzgömbök Világa<http://tuzgomb.blogspot.hu/>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130426/b2382b59/attachment-0001.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról