[VCSE-LevLista] Szerdai Virtuális Csillagászati Klub

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Feb. 9., Szo, 12:19:58 CET


Kedves Listatagok!

2013. február 13-án (szerdán) este 20 órától Hegyi Norbert tart előadást a Földön kívüli életről és kutatásáról a Virtuális Csillagászati Klub keretében. A részvételhez a www.skype-hu<http://www.skype-hu> oldalról letölthető, ingyenes skype program, valamint netkapcsolat kell. (Mikrofon nem feltétlenül szükséges.) A technikai korlátokból fakadóan legfeljebb 24 fő vehet részt az összejövetelen, előnyt élveznek az egyesületi tagok; a tapasztalatok szerint 10-14 fő szokott eljönni, így van még bőven hely más érdeklődőknek!

A téma különösen aktuális manapság. A davos-i Világgazdasági Fórum idén meghatározta, hogy mi az emberiség előtt álló öt legfontosabb olyan kihívás ma, amelyek a legnagyobb ismeretlent jelentik nekünk, és ugye az ismeretlen mindig nehéz ügy az emberiség számára - ha ismerjük őket, talán kezelni is tudjuk, vagy elkerülni. (Elérhető a http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalRisks_Report_2013.pdf, X-Factors fejezet az 55-ik oldaltól) Az öt, életünket leginkább befolyásoló ismeretlen tényező jelenleg szerintük (egyben természetesen a jelen legfontosabb tudományos problémái is részükre):

(1) Megfordítható-e a klímaváltozás? A globális felmelegés ténye tagadhatatlan, de nem tudjuk, hogy a felmelegedés meddig folytatódik, esetleg elér egy maximumot, és ott marad hosszú időre, vagy még létezik egy "visszatérési pont", ahonnét a károsanyag-kibocsátás csökkentésével hosszú idő alatt a klíma visszatérhet korábbi állapotába?

(2) Fejleszthető-e orvosilag az emberi agy képességei? Már jelenleg is komoly erőfeszítések történtek (és árnyalatnyi rész-sikerek vannak) mentális, az agyhoz köthető betegségek orvoslásában. Jelenleg is folynak kutatások, amelyek az emberi agy kognítiv képességeit emelnék. Vajon mennyi tudást fogadhatunk be, vajon növelhető-e elektromos stimulálással, gyógyszerbevitellel, operációval vagy egyéb módon az emberi kreativitás? És egyáltalán: milyen etikai vonzatai vannak ennek, egyáltalán van-e már létező etikai előírás, szabályrendszer, vagy erre nincsen felkészülve a jogalkotás és a társadalom? Leszünk-e szuperagyúak, vagy lehetünk-e azok technikailag egyáltalán, vagy etikai akadály megtilthatja? És vajon megtilthatja-e a társadalom önmagának vagy egyes tagjainak, hogy ne alkalmazza ezeket az eredményeket? És hogyan ellenőrzik a banditaállamokat e téren? (Hasonlóan a klónozáshoz.)

(3) Geomérnökség gyakorlati kérdései. Az első ponthoz illeszkedik egy nem jövőbeni elméleti kérdés, hanem egy gyakorlati: lehetséges-e mérnökileg egy bolygó időjárását megváltoztatni? Esetleg szabályozott módon? Ha igen, akkor a Földön és más bolygókon is, vagy csak speciális esetekben? Más módon feltéve  a kérdést: lehetséges-e a klímaváltozást visszafordítani a Földön és megelőzni a jövőbeni hasonló eseteket, legyen annak akár természetes, akár emberi oka; és vajon képesek vagyunk-e lakhatóvá tenni a Marsot, Vénuszt, Titánt, a naprendszerbeli légkörrel bíró bolygókat...? És milyen mellékhatások vannak...?!

Még álatlánosabban: jelenleg az élet alkalmazkodott a bolygójához, de megfordíthatjuk-e ezt mi: alkalmassá tehetünk-e egy bolygót a mai élethez?

(4) Az emberi élettartam mostanság történt meghosszabbodásából, illetve esetleges további orvostudománnyal való meghosszabbításából származó kérdések.

(5) A Földön kívüli élet, különösen civilizáció esetleges felfedezése, kapcsolatteremtés. Ennek fontosságát különösebben nem kell ebben a listaolvasói körben bemutatni (bár rosszmájúakban felmerülhet a kérdés, vajon a Világgazdasági Fórum tagjai minek foglalkoznak ezzel, esetleg kereskedni akarnak máris velük? - a gúnyolódást mellőzve olvass tovább a valódi válaszért), a részleteket illetően pedig csak a szerdai VCSK-előadásra utalok, amit eszerint nagyon érdemes meghallgatni! Természetesen a Földön kívüli élet nemcsak civilizációkat jelent, bár a legtöbben rögtön erre gondolnak. A Világgazdasági Fórum résztvevőinek ez a kérdés azért fontos, mert ha tényleg felfedeznek a csillagászok valami ilyesmit, akkor az már nem gyanú, hanem tény lesz, és e tények alapjaiban fogja megváltoztatni az emberiség gondolkodásmódját - ami az élet minden területére gyorsabban vagy lassabban, de ki fog hatni. Gazdaságilag is.

A fenti kérdések nem közgazdászok és bankárok agyának szüleményei teljesen. Közösen állították össze a Nature c. tudományos folyóirat szerkesztőivel. Nyilván lehet vitatkozni (sőt kell is), hogy ezek-e a legfontosabb tudományos kérdések, vagy mások, esetleg hosszabb-e a lista. Egy biztos: a Világgazdasági Fórumon sok bankár, közgazdász, üzletember, politikus vesz részt, és ők tudósokkal értekezve ezeket tartják a gazdaság oldaláról a legfontosabb tudományos kihívásoknak, amelyek a pénztárcánkat befolyásolják majd. Hosszabb távon. Rövidebb távon természetesen az azonnali gazdasági és egyéb döntések befolyásolják... De aki nem gondol a jövőre már most, annak 2025-ben sem lesz sok pénze. Nem kevés a fentiek között a csillagászat: teljesen vagy részben. Jó lenne, ha ebből valami átmenne a közvélekedésbe, a politikai döntéshozatalba is. És íme, ha valaki kérdezi, mi a csillagászat gazdasági haszna, tessék a davosi Világgazdasági Fórumra mutogatni, hogy nekik bezzeg fontos, és nem luxushobbi számukra, hanem gazdaságilag fontos, itthon bezzeg még kérdezik, ettől lesz-e olcsóbb a kenyér...

Tehát a fő üzenet: várunk mindenkit szerdán a Virtuális Csillagászati Klub-összejövetelre!

Üdv,
Szilárd







--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130209/e24b83b9/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról