[VCSE-LevLista] Meteoroid-megfigyelő rendszer

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Feb. 18., H, 10:03:50 CET


Szervusztok!

A http://index.hu/tudomany/2013/02/18/hawaii_lehet_az_aszteroida_elleni_vedekezes_kozpontja/
honlapon lehet olvasni arról, hogy a közelmúltbeli meteorithullások miatt egyesek elgondolkodnak azon, hogy már az is nagy segítség lenne, ha előre lehetne figyelmeztetni a hullás térségében élőket és/vagy evakuálni őket. Esetleg egy pár millió dolláros rendszer olcsóbb, mint a múlt heti, oroszországi 33 millió dolláros kár és 1200-nál is több sérült.

Nem fantazmagória ez; a múlt pénteken emellettünk elhaladt másik meteoroid, a 2012 DA14 is kisbolygójelölést viselt. ma már nem lehetetlen rendkívül közeli, nagyobb meteoroidok észlelése akkor, mielőtt még a Föld légkörébe lépnének. 25-30 éve meg azelőtt még az volt...

Az ott ismertetett rendszer azonban mesze nem elég, mert: a déli égboltot egyáltalán nem figyeli ez a rendszer (kétségtelen, hogy a déli féltekén kevesebb ember és még kevesebb (US)-amerikai él, tehát akár ők is hozzájárulhatnak a rendszerhez, de ettől ez még nem 100%-os lefedettség). Ezen felül lesz még azért probléma némely irányszöggel, de azért kétségtelen előrelépésnek nevezhetjük, ha 100%-os biztonságú előrejelzési rendszernek nem is... Melleseg ezek csak 25 cm-es távcsövek, amely néhány hazai amatőrnek is elérhető (a VCSE-nek is van ekkora). A távcsövek megtöbbszörözése, nagy látószögük, a hawaii-i sokszor derült és csodálatos tiszta égbolt, a kifejezetten érzékeny CCD-k, a gyors és hatékony adatfeldolgozási számítógépes kapacitás, a mögötte lévő szakemberek és szellemi kapacitásuk az, ami megkülönbözteti e rendszert (na, ez az, amire némileg több pénz kell, mint egy amatőr 25 cm-ese).

Azon is el lehet gondolkodni, mikor éri meg a rendszer. Nem akarok a csillagászati kutatások ellen beszélni, de a rendszer telepítése 5 millió dollárba kerül, éves fenntartási költségéről még nincsenek információim, de el tudom képzelni, hogy ottani bérviszonyok mellett elérheti az évi félmillió dollárt is. Ha a múlt hét péntekihez hasonló eset 100 évente következik be, akkor 100 év alatt ez a rendszer 55 millió dollárba kerül, az oroszországi károk pedig 33 millió dollárba kerültek. (Ehhez járul még, hogy a rendszert 100 évnél gyakrabban kell felújítani stb.) Szóval mintha nem érné meg. Jobb lenne talán ezt a pénzt az afrikai nők szülési körülményeinek javítására fordítani? Biztosan több életet lehetne megmenteni. (Már ha ez az amerikaiak felelőssége, és nem az lenne a dolguk inkább, hogy a segélyeiket ellenőriznék jobban, hogy fegyverre vagy mire fordítják.)

Ugyanakkor ez a számolás félrevezető lehet. 100 év alatt többen leszünk, sűrűbben fogunk lakni, és most azért csak a lökéshullám ért el egy lakott területet, nem a meteorit esett oda. A meteoritok kis inklinációjú pályán gyakrabban érhetik el a Földet, vagyis az Egyenlítő plusz-minusz 30 fokos környezete veszélyesebb; valójában azonban ez csak hosszútávú statisztikai érték. Jobb azt mondani, hogy bármit eltalálhat egy ekkora meteorit.

Mások szerint viszont egy ekkora, cseljabinszki méretű meteoroid 10 évente is elérheti a Földet, míg egy tunguszkai csak 100-200 évente. Ha a cseljabinszki meteoroidméret gyakoriságát 10 évre teszem, akkor nagyon is megéri a rendszert telepíteni, működtetni. Ha viszont az ilyen méretú meteoroidok egyforma gyakorisággal érik el a szárazföldet és az óceánokat, csak 30 évente lesz szárazföld felett ilyesmi esemény - akkor kerül egyensúlyba a kármegelőzés és a befektetés. Igaz, ez a számolás a sebesülések árával és az esetleges halálesetekkel nem számol... Én csak spekulálok.

Nem szeretném a végső szót kimondani, de örülnék, ha egy ilyen gazdaságossági és kockázati számolást láthatnék. Vannak ehhez nálam jobban hozzáértők, akik tudják, mi mindent kell, lehet figyelembevenni, és a jelenértékből elindulva a jövőt is megbecsülhetik. Tud valaki ilyesmi számolásról? Engem érdekelne! Mint csillagász, csak azt tudom megmondani, milyne gyakorisággal éri el a Földet egy adott méretű égitest, és az hány kilotonna TNT-vel egyenértékű robbanást jelent.

Üdv,
Szilárd
<http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Findex.hu%2Ftudomany%2F2013%2F02%2F18%2Fhawaii_lehet_az_aszteroida_elleni_vedekezes_kozpontja%2F&h=oAQGrwqEu&enc=AZMsAtgGRYfgFQed4wARI1EflmnXCuDPc0treM-H3HPHVqVWQbephKZ81NnIubv_-kVzPfjrR2MitTq9K6LT2vQuPr7jTz1z3HEQpbch12wWHw&s=1>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130218/489934f1/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról