[VCSE-LevLista] Mai kép

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Már. 19., K, 09:27:52 CET


2013. március 19.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

A mellékelt képen a GRAIL űrszondák 2011-es mérési eredményeit látjuk. GRAIL: Gravity Recovery and Interior Laboratory, vagyis Gravitációs-mezőt mérő és belsőszerkezetet kutató műhold könnyedebb magyar fordításban; a grail szó az angolban egyébként a Szent Grálra is utal, vagyis a titkok megoldását tartalmazó kehelyre. A műhold célja ugyanis a Hold keletkezésének megértése, de ehhez pontosan tudni kellene, milyen a belső szerkezete. Mivel a Hold belsejéből több ezer km mélységig mintát venni nem könnyű (a Földön sem tudunk hasonló mélységig lefúrni, bár a kőolaj elég mélyről jön), a Hold gravitációs erőterét térképezte fel nagy pontossággal a két GRAIL műhold. A gravitációs tér kicsiny változásai a Hold körül a Hold belső tömegeloszlásának egyenletlenségeiből, az anyagsűrűség itt-ott történő ritkulásából, csomosódásából származik, és ezek a műholdak keringését megzavarják a Hold körül. Ezt a zavart kell pontosan megfigyelni. Műholdakkal gravitációs erőteret egyébként először a Föld körül keringű mesterséges égitestekkel határoztak meg, ennek elméleti hátterát Izsák Imre zalaegerszegi születésű csillagász dolgozta ki, és alkalmazta először a Földre.

A mellékelt képen a Holdnak a korábbiaknál sokkal részletesebb erőtér-térképet látjuk: a kék területek kevésbbé vonzanak, a vörös területek pedig erősebben vonzanak gravitációsan. A térkép finomelemzéséből kideürl, hogy a Hold összetétele a Földével lényegében megegyezik. Eddig ez a legerősebb bizonyíték arra nézve, hogy a Hold abból az anyagból keletkezett, ami kirepült a Földből azt követően, hogy a Föld ütközött egy másik, Mars-méretű  égitesttel (de nem magával a Marssal; az a másik égitest valószínűleg kirepült a Naprendszerből).

A két GRAIL-szonda időközben becsapódott a Hold felszínébe, miután küldetésüket sikeresen befejezték.

-----
Adószámunk SZJA 1% felajánlásához: 189 537 21 - 1 - 20. Közgyűlés: április 13. (szombat), tavaszi észlelőhétvége: április 13/14.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130319/358f90fd/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: moon_grail_1440.jpg
Type: image/jpeg
Size: 975367 bytes
Desc: moon_grail_1440.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130319/358f90fd/attachment-0002.jpg>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: moon_grail.jpg
Type: image/jpeg
Size: 208724 bytes
Desc: moon_grail.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130319/358f90fd/attachment-0003.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról