[VCSE-LevLista] Kepler szupernóvájának maradványa

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Május. 19., V, 11:02:56 CEST


2013. május 19.
http://www.vcse.hu
http://apod.nasa.gov/apod

Johannes Kepler 1604-ben egy hirtelen kifényesedő csillagot figyelt meg a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben. Ma már tudjuk, hogy ez egy Ia típusú szupernóvarobbanás fénye volt. Ezekben a szupernóvákban a kettősség játszik fő szerepet: egy fehér törpecsillag anyagot kap vörös óriás kísérőcsillagától, amelyik túl közel van hozzá, így gravitációs terével el tudja szipkázni külső rétegeinek anyagát. Ha az anyag lassan jut le a fehér törpe felszínére, akkor ott lerakódhat. Szép lassan felgyűlik az anyag a fehér törpe felszínén. Amikor a fehér törpe tömege a lerakódott anyag tömegét is beleszámítva meghaladja az 1,4 naptömeges Chandrasekhar-határt, akkor már nem bírja saját súlyát elviselni, és összeomlik a saját súlya alatt. Emiatt azonban a magjában megnő hirtelen a hőmérséklet és a nyomás, ami szétveti a fehér törpét, és a szétrepülő forró anyag miatt a rendszer fényessége nagyon megnő, és csak hónapok-évek alatt, ahogy a szétrepülő anyag eloszlik, halványul el. Ez az Ia típusú szupernóva-jelenség. Egy ilyen robbanás abszolút fényessége -18,5 magnitúdó, a galaxisok abszolút fényessége pedig hozzávetőleg -16 ... -22 magnitúdó közötti, vagyis a robbanás fénye vetekedhet egy galaxis fényességével!

A kritikus tömeghatár meghatározásáért Chandrasekhar indiai-amerikai fizikus-csillagász 1983-ban fizikai Nobel-díjat kapott, később pedig róla nevezték el a Chandra műholdat.

Az 1604-es jelenség volt az utolsó szupernóvarobbanás, amit még a távcső feltalálása előtt figyeltek meg (emiatt szabad szemmel természetesen). Maradványa ma is látszik. A mellékelt képen a Chandra műhold röngtenfelvétele látható a szupernóva-maradványról. A maradvány tőlünk mért távolsága kb. 13 000 fényév.

------
Nyári tábori korai (kedvezményes) jelentkezési határideje: ma éjfél! Eddig kb. 10 jelentkezés érkezett.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130519/abdec85a/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: keplersnr_chandra_3600.jpg
Type: image/jpeg
Size: 353381 bytes
Desc: keplersnr_chandra_3600.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130519/abdec85a/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról