[VCSE-LevLista] A csillagdaépítés aktuális állása (fényképekkel)

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Júl. 25., P, 10:13:04 CEST


Szervusztok!

Jó hírekkel tudok szolgálni az egyesületi csillagda építésével kapcsolatban. A tegnapi munkáról készült fényképeket ezen a címen nézhetitek meg:

http://www.vcse.hu/csillagda2.html

A tegnapi munka gerincét négyen: Jandó László, valamint Jandó Attila, Benkő Imre és Németh Ferenc tagtársaink végezték el, Csizmadia István, Bánfalvi Péter és a magam jóval szerényebb mértékű segítségével. Az elsőként említett négy személy volt a fő hozzájáruló! (A 70 éves Laci bácsi

Tegnap ők négyen összehegesztették a csillagda vázát, és beállították az öt beton talpba. (A vasanyagot a VCSE fizette, a betonhoz az alapanyagot viszont egy magát megnevezni nem kívánó cég ajánlotta fel - köszönjük a titokzatos segítőnek!)

A teherautóval kiszállított anyagok lepakolása után, Jandó László vezetésével megkezdődött a hegesztés. Benkő Imi és Németh Feri kiásták az oszlopokhoz a lyukakat, és a villanyvezetéknek, valamint a netkábelnek a mintegy 30 méter hosszúságú árkot. A nap végére a csillagda vázának acélszerkezete elkészült, a beton kötésére várunk, és az árokba is bekerült a gégecső és a jelzőszalag (a vezetékeket később húzzuk bele).

A munka legnehezebb része elkészült. A jövő héten a megvásárolt és leszállított horganyzott lemezeket egy másik cég a kívánságaink szerint meghajlítja, ill. méretre vágja. Ezek fel- és lepakolásához majd a táborból három-négy fő erősmarkú legényre szükség lesz, egyik nap tehát igénybe vesszük a segítségüket (be kell jönniük Egerszegre, más szavakkal mondva). Utána ezeket a lemezeket fel is csavarozhatjuk, ebből lesz az oldalfal, illetve az ajtót is feltesszük. Ugyancsak a jövő héten jön a mozgatható tető elkészítését felmérő és kivitelező cég. (A tetőt a céggel csináltatjuk meg, ezt nem vállaltuk önkéntes munka keretében.) Reális esély van tehát arra, hogy a tábor végére az épület teljesen állni fog.

Utána kb. egynapos villanyszerelési munka következik, a rákövetkező estén pedig bekerül a számítógép és a távcső az épületbe, és jöhet a jusztírozás, pólusraállás, stb. munkák. Akár augusztus 6-a táján már működhet is tesztjelleggel, ha minden jól megy...

A csillagda felépítéséhez Nagy Viktor 5000.- Ft értékű pénzbeli adománnyal járult hozzá, ami már be is érkezett az egyesületi számlára! Biró Zsófiának sikerült egy Canon 350 D fényképezőgépet és egy megfelelő számítógép-felajánlást szereznie (nem tudom ennek forintbeli összegét megbecsülni, de sok), de ezek Budapesten vannak, és le kellene hozni őket Zalaegerszegre! Ez utóbbi egy problémás pont, valahogy az utazást meg kell oldani. (Ha esetleg valaki kocsival jönne a megfelelő útvonalon és meg tudná oldani a fuvart, az jó lenne. Péter, megy még a TIT-es kocsi hetente Budapest-Zalaegerszeg között, mint régebben?) Hegedüs Tibor ill. az Astrotech KKT pedig a külső IP-kamera költségeit vállalta magára (húsz ezer forint  körüli összeg).

Pénzbeli adományokra továbbra is nagy szükségünk lenne. A vasanyag kb. 110 ezer forint volt, és még kell venni pár kiegészítő vasat; a hegesztőpálca, csavarok, villanyszerelési anyagok stb. pedig már 40 ezer forintnál járnak. Nincs még fedezet a fókuszírozó motorra, meteorológiai állomásra stb. (Ugyanakkor van rá ígéret, hogy a nyári szabadságolások után esetleg kapunk utófinanszírozásos támogatást - nem tudom, ki szabad-e ezt már mondani.)

Nagyon szépen köszönöm, hogy tegnap a nagy melegben, tűző napon Jandó László, Jandó Attila, Benkő Imre és Németh Ferenc, Bánfalvi Péter egész nap (reggel nyolctól este hétig tartó) önkéntes (társadalmi) munkát végzett, saját erejükkel és saját szerszámaikkal! A villanyszerelési munkák is elkezdődtek Csizmadia István vezetésével és munkájával, de a villanyszerelés fő része majd csak akkor jön el, ha az épület áll.

A képeken láthattok egy közeli közvilágítási lámpát, közvetlen a csillagda mellett, de folyamatban van, hogy erre megfelelő fényterelő kerül fel, és nem fog így zavarni.

Üdvözlettel,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140725/b6569c8f/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról