[VCSE-LevLista] Mai kép

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Már. 10., H, 16:18:41 CET


2014. március 10.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

Valószínűleg így még soha nem látta e levél olvasója a Tejútrendszer centrumát, mint ahogy a mellékelt képen látható. A Fermi Gammaűrtávcső készítette a Tejútrendszer centrumának legbelsejéről. A gammasugárzás elektromágneses sugárzás, de a legrövidebb hullámhosszú ilyen sugárzás: 1 nanométer alatti a hullámhossza. A gamma-sugárzásokat a radioaktív sugárzások közé is sorolják.

A baloldali képen a Galaxis centrumának gamma-felvétele látható. Amikor az ismert objektumokat levonták a képről, a jobboldali felvételt kapták. Még mindig jön olyan gamma-sugárzás a centrumból, ami nem társítható semmihez, ami látható fényben, infravörösben, rádióban vagy röntgenben már ismert forráshoz kapcsolható. Van ott tehát valami, ami csak gamma-tartományban észlelhető. Eredete jelenleg ismeretlen, de nem ésszerűtlen feltenni, hogy a Galaxis közepén lévő nagytömegű fekete lyuk környékéhez kapcsolható valahogy. Vagy  más, szintén egzotikus feltevés szerint a sötét anyaghoz... Egyszer majd ennek az eredetére is fény derül remélhetőleg.

-----------------
Aki még nem fizette be a 2014. évi tagdíját, kérjük, mielőbb tegye meg! Részletek a http://www.vcse.hu/about/tag.html weboldalon. Köszönjük!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140310/7c59d75d/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: gcenterbump_fermi_960.jpg
Type: image/jpeg
Size: 40838 bytes
Desc: gcenterbump_fermi_960.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140310/7c59d75d/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról